Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlo jménem : počítačové hry

Počítačové technologie

Když se tak zamyslíme nad otázkou, proč vůbec hrajeme počítačové hry? Někteří z nás pouze z dlouhé chvíle sednou za počítač a jen pro zábavu si zahrají nějakou hru. Bohužel díky hrám se dá vypěstovat závislost.

·         POZITIVA POČÍTAČOVÝCH HER

Díky počítačovým hrám můžeme rozšířit nás všeobecný přehled, dozvídáme se stále nové a nové informace a dokonce se můžeme přiučit i cizím jazykům. V České republice se mnoho studentů naučí převážně slovní zásoby anglického jazyka z počítačových her. Při hrách také záleží na rychlosti, na postřehu, na koordinaci a motoriku. Tyto schopnosti se mohou s nadcházejícími pokusy pouze zlepšovat, což se dá považovat za pozitivum počítačových her. Dalším příkladem je, že spousta her je založena na logickém přemýšlení. Hráči si musí osvojit logický přístup, který se uplatňuje i v reálném životě.

 

 

 

3773_s-sachy.gif

NEGATIVA POČÍTAČOVÝCH HER

Nerozvíjí se schopnost učit se a pamatovat si, protože hráč hraje v aktuálním čase a místě. Hry zaberou strašně množství času, které by se dalo využít  mnohem užitečněji. Vysedávání u počítače omezuje pohyb, ale přitom vyvolává v člověku únavu s v nejhorších případech i náznaky epilepsie. Epilepsie není jediným důkazem, že i počítačové hry můžou člověku zničit zdraví. Náš zrak pokus je vystavován většímu náporu ze strany počítačového monitoru hrozí k takzvanému syndromu „zlého světla“, protože nedostatečné chráníme náš zrak proti světlu. Kategorie bojové hry může u člověka zvyšovat tendenci agresivity. Někteří uživatelé se do hry položí s takovou odpovědností, že se přímo ztotožní s postavou, která například je velmi násilného charakteru a má za úkol například se velmi násilným způsobem zbavit svého protivníka. Právě proto by hráč měl mít stále přehled o tom co je realita a co pouze fikce. Hraním různých her může člověk aspoň na chvíli utéct od reality, tím s ovšem může stát závislým. Hráč už potom nevyhledává zábavu, ale pouze pocit, že hraj nebo komunikuje s počítačem. Je spousta řešení jak se závislosti vyhnout nebo se z ní dostat. Jedním řešením je například, že člověk začne dělat něco užitečného praktického. A dalším řešením je najít reální prostředí s podobnou přitažlivostí pro mladé.