Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aplikace ve virtuálních světech

 Dále rozlišujeme několik aplikací ve virtuálních světech:

 

·         Pohlcující virtuální realita (Immersive VR) Uživatel bývá často umístěn v simulátoru, což je kabina, která se naklání a vyvolává tím pocit pádu, či odstředivé síly. Také se používají dotyková zařízení, která jsou schopna měnit odpor či tlak která je vyvíjen proti uživateli. Další zařízením jsou například sluchátka a helma. Snahou pohlcující virtuální reality je oprostit uživatele od vjemů reálného světa.

lou35e427_toshiba_helmet_bmp.jpg    

     ·       Rozlišující virtuální realita (Augmented VR)- Využívá se například ve vojenských                    vozidlech, ne kterých jde přesně dokázat, že informace z reálného světa jsou kombinovány                        s prvky virtuální reality. Venkovní obraz je snímán kamerou, okamžitě se přenese na                                  obrazovku a je doplněn symboly znázorňující nepřátelské pozice.

 

simulator.jpg

 

                                          

·         Promítaná virtuální realita (Projected VR) – Spočívá v tom, že se uživatel může podívat do míst, do kterých by se za normálních okolností nemohl dostat (například na jinou planetu). Snímaná data jsou zpracována a promítaná do prostoru kolem uživatele (například na stěny kolem něj). Možnosti promítaní jsou ovšem omezené.

 zadni-projekce.jpg

             

·       Distribuovaná, víceuživatelská virtuální realita (Multi – user distributed VR) –

Virtuální realita může být využívána jako prostředek pro komunikaci mezi lidmi. Některé obchody a různě organizace pracují už pouze na základě webových stránek nebo například  podoba počítačových her, kterých se můžou zúčastnit uživatelé z celého světa. Jiným příkladem může být odborná konzultace lékařů. Lidé nemusí být na jednom místě, přesto díky virtuální realitě je diskutovaný předmět dostupný pro všechny zúčastněné.

                                       

·       Jednoduchá virtuální realita (Low-end VR) –

Tato virtuální realita zahrnuje celou řadu aplikací (počítačové hry, simulátory, simulace pohybu v nebezpečných oblastech a další). K iluzi reality stačí pouhý pohled do obrazovky počítače. Kde například, můžeme, shlédnout nabídku prodávanéh zboží, nebo jakékoliv virtuální prohlídku na internetu.

letak-ikona.jpg