Jdi na obsah Jdi na menu
 


Virtuální realita v praxi

 Svět není statický, uživatel může změnit umělý svět, pohybovat se v něm. Otázka je jednoduchá: „V kterých oblastech života se virtuální realita vyskytuje a využívá?“

1)   Virtuální příroda:

Každý člověk nemá prostředky na to, aby mohl podniknout cestu kolem světa, a proto je díky virtuální realitě možné aspoň nahlédnout do dalekých koutů naší Země. Pokus uslyšíme v televizi jméno místa, o kterém si nejme jisti, že víme, kde se přesně nachází, a nechceme se trápit s hledáním v atlase, postačí nám jen zadat jméno a internet ruku v ruce s virtuální realitou nám velmi usnadní práci.

priroda1485.jpg

2)   Ve vzdělání:

Dnešní výhodou pro většinu studentů je přístup k internetu a k dalším multimediálním zdrojům. Studentům je důležité důkladně demonstrovat co nejvěrněji, co si mají osvojit. Nutnost virtuální reality je to přímo zřejmé (například v předmětech jako je: chemie, fyzika, zeměpis, dějepis a jazyky). V této době se používají i nejmodernější interaktivní tabule, které jsou ovšem velmi drahé takže i méně dostupné.

interaktivni-skolni-tabule.jpg

3)   Cestování

Každého nebaví hledat pokaždé, když chce někam vyrazit koukat do mapy na cestu, takže dalším pokrok virtuální reality i v tomto odvětví byl značným přínosem. Global Positioning Systém nebo spíše GPS, je systém satelitní navigace a lokalizace je přístupný široké veřejnosti. Bez problémů určí velmi přesně polohu a rychlost v reálném čase.

 gps.jpg

4)   VR ve sportu

Každý sportovec, který chce být úspěšný a mít ty nejlepší výsledky musí velmi tvrdě trénovat a vydržet se svým odhodláním. Vrcholový sportovec, který se specializuje na již určitou disciplíny pak ovšem už má pouze natrénované pohyby, které musí stále zdokonalovat. Virtuální realita v tomto odvětví ovšem nezaostává a přišla na to jak sport díky ní stále posouvat směrem kupředu. Pomocí techniky Motion capture se snímá pohyb na nejdůležitějších částech těla, tak, aby se přesně zachytil a mohl být reprodukován na virtuální postavě v počítači. Později se teda člověk může učit od počítače.

                images.jpg

5)   VR v konstrukci

Virtuální realita umožňuje i práci s hotovými modely. Takže můžeme klidně zjistit jak je vlastně prakticky umístěná řadící páka v automobilu, nebo co se stane s automobilem když čelně narazí v rychlosti 80 km/h. Tyto poznatky může zjišťovat pouze díky tomu, že simulace se jako samostatný obor velmi rozvinula a jde ruku v ruce s virtuální realitou. Výhoda této spolupráce se objevuje už při práci s CAD (nástrojem pro inženýry, architekty, a všechny kdo pracují s výkresy ve formátu DWG/DXF, s prostorovými modely, kde se můžeme více přiblížit vytvářenému modelu, než s pohledy jako například půdorys, bokorys a jiné.

 fdv35ab87_vars20_4_.jpg

6)   VR v komerci

Potřebovali byste nový nábytek do obývacího pokoje? Kupte si na internetu obývací stěnu rozložitelnou na díly, ale ještě před zakoupením si jí postavte ve vašem vlastním bytě? Díky virtuální realitě můžete konstruovat trojrozměrné budovy a vše co potřebuje přímo na internetu. Plynou z toho jasné výhody pro zákazníky, ale ovšem velké konkurence ze strany výrobců a obchodníků.

 

     

7)   VR v lékařství

V tomto oboru nemůžeme myslet na virtuální realitu jako na systémy, ale ovšem jako jednotlivé modely orgánů, nebo celého těla. Lékaři mohou konzultovat o průběhu závažné operace, o které budou mít dostatečné informace díky počítačové tomografii. Ostatní lékaři mohou sledovat díky virtuálním světům průběh celé operace na svých monitorech a v čas zakročit při komplikovaných situacích. Nejtypičtějším příkladem je oftalmologický simulátor, díky kterému se zlepší zručnost a přesnost, více se kontroluje třes rukou. Použití moderní počítačové technologie přináší chirurgům pocit reálné nitrooční operace.

538382.jpg

8)   Chatování

Častou zábavou dnešní mládeže je chytová na různých webových serverech. Možnost chatovat má každý, kdo dodržuje pravidla a je zaregistrován (registrace je nutná, pro obdržení přezdívky). Je možné vstoupit no chatovací místnosti z jakéhokoliv počítače a odlišným internetovým připojením. Kromě textu diskuzi obohacují emotikony – například výrazy obličejeJ .

 princip-icq-jpg.jpg